Slowfashion, udržateľná móda a lokálna tvorba

Slowfashion, udržateľná móda a lokálna tvorba

Určite poznáte zberné kontajnery na oblečenie, ktoré je následne triedené a používané na humanitárne účely. Šokovala ma informácia, že 80% šatstva, ktoré do týchto kontajnerov vyhadzujeme s vedomím, že ešte niekomu poslúži, je absolútne nenositeľné, pretože toto oblečenie bola „handra“ už keď sme ho kúpili. Móda, ktorá sa predáva v bežných reťazcoch je z roka na rok lacnejšia, ale aj menej kvalitná. Používajú sa syntetické materiály, ktoré sú pocitovo dosť nepríjemné (v lete sa v nich potíte, v zime mrznete), po pár opraniach oblečenie stráca farbu aj tvar, látka sa „vyžmolkuje“ alebo inak zničí. Nemusíte mať ani skúsenosť krajčírky, aby ste videli vady na ušití (prečnievajúce nitky a zle odstrihnuté kusy látky sú už skoro samozrejmosťou). Akú stopu na životnom prostredí zanecháva výroba, dovoz a následný odpad z tohto „rýchleho“ oblečenia je snáď každému jasné.

Už niekoľko sezón známe reťazce predávajú kolekcie aj tzv. udržateľnej / zodpovednej módy, no podľa môjho názoru ide najmä o marketing (použijú síce podšívku z recyklovaných pet fliaš, ale oblečenie sa aj tak šije kdesi v Bangladéši a celkový koncept výroby ostáva takmer rovnaký).

Triedime odpad, jazdíme na bicykloch, nakupujeme bez obalov, stávame sa vegánmi a snažíme sa žiť, tak aby sa tu aj naše vnúčatá mali dobre. Buďme zodpovední aj v móde, nenakupujme kvantá „lacného“ a „rýchleho“ oblečenia, radšej podporme lokálnu tvorbu, miestne značky a šikovné krajčírky. Samozrejme, takéto šaty sú drahšie, ale má to logiku, nemôžete čakať rovnaké ceny, ako v reťazcoch, keď oblečenie šije napríklad Vaša susedka Editka, ktorá sa týmto remeslom živí, robí ho pocitovo a šije z kvalitných látok. Okrem dobrého pocitu, že ste urobili niečo pre našu planétu Vás určite potešia precízne ušité nadčasové šaty z príjemného materiálu, ktoré budete nosiť veľa sezón len Vy!

24.5.2020

Pre skvalitnenie našich služieb používame na stránkach cookies. Pokračovaním na tejto stránke vyjadrujete súhlas s používaním všetkých cookies. Viac informácii nájdete v sekcii ochrana súkromia.